Het is alweer 20 jaar geleden dat Adobe InDesign gelanceerd werd. Om dat te vieren, deelt Adobe een aantal gratis templates, gemaakt door het designbureau Design Army. Daarnaast kwam ik nog een aantal oude opnames tegen van Steve Jobs. Die presenteerde een eerste preview op de Seabold Conferentie in 1998.

Gratis Templates

Omdat opmaakprogramma InDesign 20 jaar bestaat stelt Adobe een aantal gratis sjablonen beschikbaar, ge├»nspireerd door het verleden, heden en toekomst. Je kunt ze gewoon gratis downloaden van de Adobe Stock website, via onderstaande links. Daarna kun je ze zelf bewerken, inspiratie opdoen en er een eigen document van maken. Ik zou zeggen: leef je uit ­čśë

Download deze gratis Retro Proposal Layout door Design Army
Modern Lookbook Layout door Design Army
Download de gratis kleurrijke brochure op Adobe Stock
Download deze gratis kleurrijke shop-brochure van Design Army
Futuristische evenement-posters
Futuristische evenementenposters door Design Army

Sneak peek door Steve Jobs

Steve Jobs die het eerste InDesign prototype laat zien op de Seybold Conferentie in 1998.

AppleInsider schreef een heel uitgebreid artikel over InDesign’s opkomst. V├│├│r 1999 werd de publishingwereld vooral gedomineerd door QuarkXpress. Maar door onder andere een slimme overname door Adobe (Adobe nam Aldus over, dat het programma PageMaker maakte) en een goede samenwerking met Apple, kon InDesign de marktleider worden die het nu is.

Adobe InDesign 1.0

Ook op het Adobe blog vind je nog een aantal korte filmpjes over InDesign van 1999 naar nu. Leuk om te zien. Vooral als je al een tijd met het programma werkt.

Nog meer InDesign

Als je dit artikel gelezen hebt maar zelf nog niet zoveel van InDesign weet, dan zou je eens kunnen denken aan een InDesign cursus. Een heel leuke, praktische training waarbij je twee dagen lang continu met het programma aan de slag gaat. Door die praktische benadering kun je na die twee dagen ook echt zelf je eigen posters, brochures en flyers opmaken.