Blog DWM Trainingen

Hoe maak je een QR-code in Adobe InDesign?

Adobe Indesign QR code genereren

Op het internet circuleren talloze QR-code generators waarmee je zo’n handige, uit blokken bestaande code kunt genereren. Je kunt er bijvoorbeeld een web-adres in opslaan, een bericht mee verzenden of er zelfs je hele visitekaartje in zetten. Als iemand de code scant wordt gelijk je contactinformatie in zijn of haar telefoon opgeslagen. Maar ja, waarschijnlijk maak je jouw flyer of visitekaartje in Adobe InDesign, dus dan is het natuurlijk veel gemakkelijker om de QR-code direct in InDesign te genereren. Hoe je dat doet lees je hieronder.

QR-code genereren in InDesign

In InDesign kun je meerdere typen QR-codes maken en in je InDesign-document plaatsen. Daarnaast is het helemaal handig dat je ‘m achteraf nog kunt aanpassen ook.

 1. Ga naar Object > QR-code Genereren (of Object > Generate QR-Code)

  Zodra je op Generate QR-code hebt geklikt, verschijnt het menu waarin je je QR-code kunt maken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een document geopend hebt waar je je QR-code in wilt plaatsen. Het menu Object > Generate QR-Code

 2. Kies het type QR-code

  In het menu dat verschijnt kies je jouw type QR-code. Om dit voorbeeld wat eenvoudig te houden heb ik gekozen voor de optie Web Hyperlink. Hierin kun je je website-adres invullen (let op dat je daar ook http:// of https:// voor zet).

  In het menu vind je de volgende opties: Hyperlink, Platte Tekst (om een bericht op iemands telefoon te tonen), Tekstbericht (om een SMS te versturen), E-mail (om een voorbewerkte e-mail te versturen), Visitekaartje (om in één keer al je contactgegevens op te slaan op je telefoon. Héél handig).Vul een hyperlink in in het veld dat nu verschijnt

 3. Plaats je QR-code

  Als je klaar bent klik je op OK. Je kunt nu je QR-code plaatsen zoals je dat normaal ook doet met een afbeelding in InDesign (ik zou klikken > muis vasthouden > slepen, zodat je het formaat zelf kunt bepalen).

  De QR-code is een vector, dus je kunt ‘m zo groot plaatsen als je wilt. In het voorbeeld hieronder heb ik achteraf ook de vulkleur van het QR-code-kader veranderd naar wit. Anders is de QR-code transparant. QR-code plaatsen

 4. Pas je QR-code aan: rechtermuis-klik > Bewerk QR-code

  Ik vind de kleur van de QR-code nog niet zo mooi. Om de kleur of andere opties aan te passen, klik je met je rechtermuisknop op de QR-code. Bewerk de QR-code

 5. Verander de kleur in het tabblad Kleur of pas andere opties aan

  Je kunt nu eventueel nog wat wijzigingen aanpassen aan je QR-code. Ga nu naar het tabblad Colour (of Kleur) en pas de kleur aan. Als je daarna op OK klikt, is de kleur van je QR-code aangepast. Verander de kleur van je QR-code

 6. Scan je visitekaartje met je telefoon

  Als je nu je visitekaartje scant met de camera-app van je telefoon dan kun je vanuit daar direct naar een webadres of ander item gaan. Bezoek een webadres via de camera app van je telefoon

De QR-optie Visitekaartje

Ik heb in dit stappenplan niet alle opties laten zien, maar de optie Visitekaartje wil ik toch niet overslaan. Als je je QR-code genereert en kiest voor de optie Visitekaartje (of Business Card) dan krijg je de volgende opties:

Visitekaartje QR Code InDesign
Visitekaartje QR Code InDesign

Je kan daar dus echt heel veel informatie in kwijt. Als je deze informatie scant met je telefoon, dan kun je direct het visitekaartje opslaan in je telefoon:

Sla visitekaart informatie op in je telefoon
Sla visitekaart informatie op in je telefoon

InDesign cursus

Zou je meer willen weten over Adobe InDesign, en vanaf de basis willen leren hoe je posters, visitekaartjes, flyers en brochures maakt? Dan is een InDesign cursus misschien wat voor je. En het mooie is dat je 10% combinatiekorting krijgt op de volgende trainingen als je daarna besluit om nog een Photoshop cursus of Illustrator cursus te gaan doen.

20 jaar InDesign: Gratis templates en een beetje historie

Twintig jaar InDesign

Het is alweer 20 jaar geleden dat Adobe InDesign gelanceerd werd. Om dat te vieren, deelt Adobe een aantal gratis templates, gemaakt door het designbureau Design Army. Daarnaast kwam ik nog een aantal oude opnames tegen van Steve Jobs. Die presenteerde een eerste preview op de Seabold Conferentie in 1998.

Hoe verander je de taal van je Creative Cloud apps?

Taal veranderen Creative Cloud apps zoals Photoshop, InDesign en Illustrator

Adobe Creative Cloud installeert tegenwoordig apps zoals Photoshop, InDesign en Illustrator in de taal waarin je besturingssysteem staat. Heb je dus een Nederlandstalige versie van Windows of MacOS, dan worden alle Adobe apps dus ook in het Nederlands geïnstalleerd. Veel online tutorials zijn daarentegen vrijwel allemaal gemaakt met de Engelse versie als uitgangspunt. En, misschien werken je collega’s ook wel met die Engelstalige variant. Hoe kun je dan de taal veranderen van al je apps? Je zou denken dat dit erg gemakkelijk gaat, maar dat valt toch best tegen. Hieronder vind je een stappenplan zodat je probleemloos de taal aanpast.

Hoe vul je tekst met een afbeelding in Adobe Photoshop?

Foto in tekst in Photoshop cover

Tijdens de Photoshop cursus is dit denk ik één van de meest gestelde vragen: “Hoe kan ik een afbeelding in een tekst zetten?”. Zoals met zoveel dingen in Photoshop kun je dit op heel veel verschillende manieren doen. Maar, er is één manier die eigenlijk altijd het snelst is. Welke manier dat is, lees je hieronder in een paar korte stappen.

Lettertypen installeren in Photoshop CC2019 [Stappenplan]

lettertypen in photoshop importeren doe je zo

Soms wil je net even wat andere lettertypen gebruiken in je afbeeldingen dan je standaard op je PC of Mac hebt geïnstalleerd. Een mooi handgeschreven font misschien. Dat is geen enkel probleem als je weet hoe je het installeren van lettertypen in Photoshop of in andere programma’s aanpakt. In deze blog geven we je dan ook een handig stappenplan voor zowel PC als Mac. Zó voorzie jij jouw graphics van de mooiste tekst-elementen.

Hoe maak je een rechthoek met ronde hoeken in Adobe Illustrator en andere live shapes

Ronde hoeken Adobe Illustrator

Adobe Illustrator was altijd al hét programma waarmee je het makkelijkst vormen kon tekenen. Denk hierbij aan rechthoeken, cirkels en veelhoeken. Het enige probleem was dat vormen met ronde hoeken en veelhoeken achteraf niet meer bij te werken waren. Had je dus een vorm getekend, dan was ie definitief. En wilde je ‘m aanpassen, dan moest je de vorm weer opnieuw tekenen of heel erg moeilijk doen. Sinds enige tijd hoeft dit gelukkig niet meer, en kun je gebruik maken van ‘live shapes’, of ‘actieve vormen’. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe maak je snel alineastijlen in Adobe InDesign CC 2019 en later

alineastijlen-paragraph-styles-indesign

In vorige versies van Adobe InDesign kon het soms best wel eens lastig en omslachtig zijn om Alineastijlen (of Paragraph Styles) aan te maken. 

De evolutie van het alfabet

alfabet

Matt Baker van UsefulCharts heeft een heel overzichtelijk schema gemaakt over de evolutie van ons alfabet. Erg leuk en inspirerend om te zien waar alle letters die we dagelijks gebruiken vandaan komen.

Hoe laat je tekst rond een afbeelding lopen in Adobe InDesign?

indesign_tekstomloop

In Adobe InDesign kun je op een heel slimme manier tekst rond een afbeelding laten lopen. Jammergenoeg zit die functie wel een beetje verstopt. In deze korte tutorial leer je waar je deze functie kunt vinden. Handig!

Tien van de mooiste handgeschreven fonts

cultivated_minds5

Handgeschreven fonts zijn momenteel overal te vinden. Als ontwerper kun je er dan ook nooit genoeg van in je catalogus hebben. Hieronder vind je een selectie (in willekeurige volgorde) van een aantal fonts en font-bundels. Sommige zijn gratis, andere betaald.