In Adobe InDesign kun je op een heel slimme manier tekst rond een afbeelding laten lopen. Jammergenoeg zit die functie wel een beetje verstopt. In deze korte tutorial leer je waar je deze functie kunt vinden. Handig!

In de korte video die je hieronder ziet, leer je net als in de InDesign cursus hoe je tekst rond een JPG laat lopen. Het leuke is dat je dus niet eens een écht transparante foto nodig hebt zoals een PNG, transparante TIFF of een PSD-document. Een JPG met een duidelijke afscheiding tussen wit en kleur is al voldoende.

Tekst rond een afbeelding laten lopen in Adobe InDesign

 1. Open het paneel Tekstomloop (Text Wrap)

  Alle ‘magie’ is te vinden in het Tekstomloop-paneel dat je kunt vinden bij Venster > Tekstomloop (of Window > Text Wrap).

 2. Kies de optie Tekst om Objectvorm (Wrap around object shape)

  Kies in dat paneel voor het derde icoon van links (tekst om objectvorm)

 3. Selecteer de gewenste Contouroptie (Contour Options)

  Nu heb je bij Contouropties een aantal opties. Kies ‘Randen zoeken’ of ‘Detect Edges’. Zodra je die aanzet loopt de tekst netjes rond de vorm.

 4. Kies hoe ver de tekst van de afbeelding moet komen te staan

  Nu kun je ook aangeven hoe ver de tekst van de afbeelding moet lopen. In het voorbeeld hieronder zie je dat ik 8mm heb aangegeven. Da’s toch best snel gedaan!

  Tekstomloop in Adobe InDesign

Alphakanaal (Alpha Channel)
Nog een kleine aanvulling: als je in Photoshop een transparante afbeelding hebt gemaakt en opgeslagen hebt mét transparantie als bijvoorbeeld PNG, PSD of transparante TIFF, dan kun je in bij Contour-opties ook kiezen voor Alphakanaal (Alpha Channel). Dan hoeft InDesign niet zelf te zoeken naar de rand, maar maakt hij direct gebruik van het transparantiekanaal (alfakanaal) in de foto. Handig!

Tekstomloop handmatig aanpassen

Tekstomloop aanpassen met het directe selectiegereedschap (Direct Selection Tool)
Tekstomloop aanpassen met het directe selectiegereedschap (Direct Selection Tool)

Als je achteraf merkt dat het tekstomloop-pad toch niet helemaal is wat je bedoelde, dan kun je dit nog steeds bijwerken. Klik daarvoor eerst op het Directe Selectiegereedschap (of de Direct Selection Tool). Daarna klik je op de foto met tekstomloop. Je kunt nu het omlooppad handmatig aanpassen door de punten te verslepen. Dit werkt hetzelfde als een pad aanpassen in Adobe Illustrator, Photoshop, of InDesign.

Tekstomloop negeren

Tekstomloop negeren in InDesign door het paneel Opties Tekstkader (Text Frame Options) te openen
Tekstomloop negeren in InDesign door het paneel Opties Tekstkader (Text Frame Options) te openen

Soms staat er wel eens een tekstkader op de foto met tekstomloop. Een voorbeeld is de cirkel met tekst die je hierboven in de afbeelding ziet. Normaal gesproken zou die tekst dan verdwijnen, omdat de tekstomloop daar ook op wordt toegepast. Niet zo handig. Gelukkig bestaat er een optie waarbij je tekstomloop kunt negeren.

 • Selecteer daarvoor eerst het tekstvak (of de tekstvakken) waar het om gaat.
 • Rechtermuisklik en kies voor Opties Tekstkader (Text Frame Options). In plaats daarvan kun je ook Ctrl-B (of Cmd-B op MacOS) gebruiken.
 • Vink nu de optie Tekstomloop Negeren (of Ignore Text Wrap) aan en klik OK.
 • Het geselecteerde tekstkader is nu ‘immuun’ voor tekstomloop en blijft gewoon zichtbaar.

Mis je nog handige tekstomloop-opties? Laat het dan even weten in de commentaren hieronder, dan vul ik het artikel weer verder aan.