In Adobe InDesign kun je op een heel slimme manier tekst rond een afbeelding laten lopen. Jammergenoeg zit die functie wel een beetje verstopt. In deze korte tutorial leer je waar je deze functie kunt vinden. Handig!

In de korte video die je hieronder ziet, leer je net als in de InDesign cursus hoe je tekst rond een JPG laat lopen. Het leuke is dat je dus niet eens een écht transparante foto nodig hebt zoals een PNG, transparante TIFF of een PSD-document. Een JPG met een duidelijke afscheiding tussen wit en kleur is al voldoende.

Tekst rond een afbeelding laten lopen in Adobe InDesign

 1. Open het paneel Tekstomloop (Text Wrap)

  Alle ‘magie’ is te vinden in het Tekstomloop-paneel dat je kunt vinden bij Venster > Tekstomloop (of Window > Text Wrap).

 2. Kies de optie Tekst om Objectvorm (Wrap around object shape)

  Kies in dat paneel voor het derde icoon van links (tekst om objectvorm)

 3. Selecteer de gewenste Contouroptie (Contour Options)

  Nu heb je bij Contouropties een aantal opties. Kies ‘Randen zoeken’ of ‘Detect Edges’. Zodra je die aanzet loopt de tekst netjes rond de vorm.

 4. Kies hoe ver de tekst van de afbeelding moet komen te staan

  Nu kun je ook aangeven hoe ver de tekst van de afbeelding moet lopen. In het voorbeeld hieronder zie je dat ik 8mm heb aangegeven. Da’s toch best snel gedaan!

  Tekstomloop in Adobe InDesign

Alphakanaal (Alpha Channel)
Nog een kleine aanvulling: als je in Photoshop een transparante afbeelding hebt gemaakt en opgeslagen hebt mét transparantie als bijvoorbeeld PNG, PSD of transparante TIFF, dan kun je in bij Contour-opties ook kiezen voor Alphakanaal (Alpha Channel). Dan hoeft InDesign niet zelf te zoeken naar de rand, maar maakt hij direct gebruik van het transparantiekanaal (alfakanaal) in de foto. Handig!