Tijdens de Photoshop cursus is dit denk ik één van de meest gestelde vragen: “Hoe kan ik een afbeelding in een tekst zetten?”. Zoals met zoveel dingen in Photoshop kun je dit op heel veel verschillende manieren doen. Maar, er is één manier die eigenlijk altijd het snelst is. Welke manier dat is, lees je hieronder in een paar korte stappen.

Stappenplan: vul je tekst met een foto

Benodigde tijd: 2 minuten.

Een foto in een tekst zetten hoeft niet zo lastig te zijn. In dit geval heb ik ter voorbereiding eerst een foto gedownload van Freepik. Freepik is één van de vele sites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden (let wel op: je mag ze niet altijd zonder naamsvermelding commercieel gebruiken). Je kunt natuurlijk ook één van je eigen foto’s gebruiken.

 1. Maak een nieuw Photoshop-document

  Open Photoshop en maak een nieuw Photoshop-document via Bestand > Nieuw (of File > New). Om dit te testen maakt het niet zo heel veel uit welk formaat je kiest. Ik ben zelf begonnen met een nieuw web-document, met 1366x768px als afmeting.

 2. Typ een tekst

  Selecteer je Tekstgereedschap in de gereedschappenbalk, klik één keer op je Canvas en typ een tekst. Kies het liefst een vet (bold) lettertype zodat je de foto straks goed in de tekst kunt zien staan. Daarnaast heb ik de tekst lekker groot gemaakt. Je ziet in je lagenpaneel (Layers panel) nu ook een nieuwe tekstlaag verschijnen.

  Stap 2: typ een tekst Photoshop

 3. Sleep de foto die je wil gebruiken in Photoshop

  Open de Verkenner (Windows) of de Finder (MacOS) en zoek de foto die je in de tekst wilt zetten. Sleep deze nu in Photoshop.

  Stap 3: speel je foto in Photoshop via de Verkenner of Finder

 4. Geef de foto het juiste formaat en druk op Enter

  Als de foto nog niet het juiste formaat heeft, dan doe je dat nu via de hendels aan de zijkanten. Zorg ervoor dat de foto de tekst goed overlapt. Als je klaar bent druk je op Enter om de plaatsing te bevestigen.

  Stap 4: De foto staat nu in Photoshop. Geef hem het juiste formaat.

 5. Zet je foto nu in de tekst door een uitknipmasker te maken

  Nu komt het leuke deel. Je kunt namelijk heel gemakkelijk een Uitknipmasker (Clipping Mask) maken van de bovenste laag (je foto dus). Doordat je een knipmasker maakt, zie je de foto alleen op de pixels van de onderliggende laag. Dat is in dit geval de tekst die je eerder getypt hebt.

  Een uitknipmasker kun je op twee manieren maken. De eerste manier is door met je rechtermuisknop op de bovenste laag in het lagenpaneel te klikken en te kiezen voor “Uitknipmasker maken” of “Create Clipping Mask”.

  De tweede manier zie je hieronder in de geanimeerde afbeelding. Je kunt namelijk Alt (of Option op Mac) vasthouden, en dan tussen de twee lagen klikken. Je bovenste laag krijgt dan een knipmasker en verschijnt alleen nog maar op de plaats van de onderliggende tekst.

  Stap 5: maak nu een knipmasker om de foto alleen in de tekst te zien.

Foto verschuiven

Het handige van deze techniek is dat je je foto nog steeds kunt verschuiven, vergoten of verkleinen. En, als je nog een keer met Alt (of Option) tussen de twee lagen in klikt, dan is het knipmasker weer verdwenen. Lekker snel dus!

Meer van dit soort snelle Photoshop-tips?

Wil je meer tips over hoe je slim gebruik kunt maken van de functies binnen Adobe Photoshop? Kom dan regelmatig terug naar dit blog voor nieuwe artikelen. Leer je liever in één keer de fijne kneepjes van het vak? Schrijf je dan in voor de Photoshop cursus!