Wanneer gebruik je Adobe Photoshop, InDesign of Illustrator? Dat is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen voordat iemand een Photoshop cursus, een InDesign cursus of een Illustrator cursus komt volgen. Vaak is het ook een lastige keuze. Dat komt omdat er in sommige gevallen wat overlap tussen de verschillende programma’s bestaat. Daarnaast zijn de programma’s enorm veelzijdig. Om je een beetje op weg te helpen, lees je hieronder alles over de verschillen, mogelijkheden en andere toepassingen van de programma’s.
Wanneer gebruik je Adobe Photoshop?
Adobe Photoshop is een pixel-bewerkingsprogramma. Op de afbeelding hierboven kun je zien wat dat inhoudt. Als je een foto in Photoshop opent, ziet die afbeelding er perfect uit. Maar, zodra je de afbeelding ver genoeg inzoomt, zie je vanzelf blokjes: pixels dus. Het stukje berg dat hierboven in de cirkel is uitvergroot, laat goed zien hoe die pixels eruit zien in Photoshop.
Alles wat je in Photoshop maakt, verandert dus sowieso in pixels. Dat heeft een heleboel voordelen:
In Photoshop kun je echt alles maken.
Photoshop is zo veelzijdig dat je er bij wijze van spreken alles mee zou kunnen maken. Je zou zelfs een hele foto pixel voor pixel kunnen natekenen. Sommige mensen doen dat ook. Bert Monroy is zo iemand. De foto’s op zijn website zijn allemaal met de hand en pixel voor pixel getekend in Photoshop.
Photoshop is erg goed in het manipuleren van pixels.
Wil je iets verwijderen uit een foto? Dan kan dat in Photoshop. Je verwijdert in een handomdraai personen, rimpels of andere storende elementen. Photoshop is ook goed in het uitknippen van foto’s. Zelfs als je lastige haren wilt vrijstaand maken. Wil je de achtergrond verwijderen? Geen probleem. Maar, je kunt ook geavanceerde, samengestelde afbeeldingen maken. Erik Johansson maakt bijvoorbeeld zulke inspirerende afbeeldingen. De foto’s maakt hij zelf, en vervolgens brengt hij ze bij elkaar in Photoshop:
Photoshop creëert perfecte social media-afbeeldingen
Omdat Photoshop een pixel-bewerkingsprogramma is, is het ook geschikt om afbeeldingen voor beeldschermen (die ook opgebouwd zijn uit pixels) in te maken. Denk aan afbeeldingen voor websites, maar ook aan social media-afbeeldingen. Ook een thumbnail voor een YouTube-video kun je perfect in Photoshop maken.
Kleur, belichting en contrast aanpassen
Photoshop kan ook gemakkelijk kleur, contrast en belichting in een foto aan passen. Zo verander je bijvoorbeeld snel de kleur van een T-shirt, of maak je onderdelen in een foto net wat lichter, als dat nodig is.
Geavanceerde kunstmatige intelligentie-functies
In Photoshop verschijnen de laatste jaren steeds vaker functies die gebaseerd zijn op Kunstmatige Intelligentie (AI). Daardoor voer je lastige taken steeds sneller uit. Denk aan het automatisch omzetten van een zwart-witfoto in kleur, of het in één keer weghalen van onderwerpen uit een foto. Ook het selecteren van objecten gaat steeds sneller, zodat je gemakkelijk achtergronden verwijdert of objecten kunt samenvoegen. Een tijdje geleden maakte ik deze video met een overzicht van de nieuwe functies in Photoshop 2022, waarin al heel veel van deze slimme features verwerkt zijn:
Foto’s optimaliseren voor web of drukwerk
Als een foto nog niet geschikt is voor drukwerk of voor het web, dan kun je dat in Photoshop gemakkelijk aanpassen. Je verandert snel resolutie, grootte en andere eigenschappen.
En je kunt nog veel meer met Photoshop
Behalve de onderdelen die je hierboven ziet, kun je nog veel meer met Photoshop, zoals:
- het maken van mock-ups;
- een realistische weergave van een (nog te maken) omgeving maken;
- het gereed maken van afbeeldingen voor animatie (voor gebruik in bijvoorbeeld After Effects);
- het toevoegen van tekst aan een foto;
- het exporteren van afbeeldingen voor verschillende doeleinden.
Is Photoshop overal geschikt voor?
Met Photoshop kun je alles maken. Maar, het is zeker niet aan te raden dat dan ook altijd te doen. Er zijn een aantal dingen die je beter niet met Photoshop kunt maken:
- Logo’s: omdat Photoshop pixels bewerkt, kunt je er beter geen logo’s in ontwerpen. Een logo wil je op allerlei formaten kunnen gebruiken, van een plaatsing op een enorm flatgebouw, tot een vrachtwagen, tot een visitekaartje. Een pixelbestand kun je niet oneindig vergroten. Daarom is Photoshop niet geschikt om logo’s mee te maken.
- Bestanden met meerdere pagina’s: in principe kan Photoshop meerdere tekengebieden (of pagina’s) in één document maken. Maar, het is niet aan te raden om bijvoorbeeld magazines of andere documenten met meerdere pagina’s in Photoshop te ontwerpen. Het is sowieso niet aan te raden om drukwerkdocumenten (lees: flyers, visitekaartjes, folders, posters, boeken en magazines) in Photoshop te ontwerpen, omdat andere programma’s zoals InDesign daar beter in zijn.
- Verder worden infographics, grafische objecten die bestaan uit vormen (zoals plattegronden, pictogrammen en bijvoorbeeld elementen die gegraveerd moeten worden) meestal ook niet met Photoshop ontworpen. Programma’s als Adobe Illustrator zijn daar beter in.
Meer weten over Adobe Photoshop?
Hierboven zie je een paar voorbeelden van de vele dingen die je met Photoshop kunt bereiken. Wil je meer weten over Photoshop? Overweeg dan eens een cursus Photoshop te volgen bij DWM Trainingen. In twee dagen leer je van Adobe Certified Instructor, Photoshop-auteur en Adobe MAX-spreker Rob de Winter de meest gebruikte Photoshop-functies.
Wanneer gebruik je Adobe Illustrator?
Adobe Illustrator is een vector-bewerkingsprogramma. Een vector is niets meer dan een wiskundig berekende lijn: twee of meerdere punten waartussen lijnen berekend worden. Die lijnen kunnen krom zijn, of recht. Hierboven zie je een voorbeeld. Het stukje in de cirkel is een uitvergrote versie van de tekening daarnaast.
Doordat een vector een berekende lijn is, blijft ie altijd scherp. Waar je in Photoshop na het inzoomen pixels te zien krijgt, zie je in Illustrator nog steeds een strakke, scherpe lijn. Zelfs als je 64000% ingezoomd bent.
Vectoren kom je overal tegen
Vectoren kom je in het dagelijks leven op veel verschillende plaatsen tegen. Denk aan teksten die je typt in een tekstverwerker. Een lettertype kun je in Word, of in een PDF altijd oneindig uitvergroten: de tekst wordt nooit korrelig en blijft altijd scherp. Ook vind je steeds vaker vector-animaties op websites. Als je bijvoorbeeld een like of hartje geeft op Instagram of Facebook, wordt er altijd een kleine (redelijk onopvallende, maar wel effectieve) animatie afgespeeld. Probeer het maar eens. Deze animaties bestaan ook uit vectoren. Sowieso zijn veel van de pictogrammen (icoontjes) en logo’s die je op websites en apps ziet vectoren.
Andere uitstraling
Omdat je in Photoshop pixels bewerkt en in Illustrator vectoren, zijn het in de basis twee heel verschillende programma’s, met andere gereedschappen en een andere manier van werken. Ook de dingen die je in Illustrator ontwerpt, hebben een heel andere stijl en uitstraling dan de dingen die je met Photoshop maakt.
Veelzijdig programma
Daarnaast is Adobe Illustrator een heel veelzijdig programma. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt door mode-ontwerpers, grafisch vormgevers en cartografen, maar ook door ontwerpers van verpakkingen en relatiegeschenken (zoals pennen en t-shirts). Hieronder vind je een paar van de dingen waar je Illustrator voor kunt gebruiken:
Logo’s
Vrijwel alle logo’s die je om je heen ziet, zijn gemaakt in Adobe Illustrator. Logo’s moeten altijd scherp blijven, hoe groot je ze ook afdrukt. Vectoren zijn daar een perfect middel voor. Dat is ook de reden waarom logo’s nooit uit foto’s of pixels bestaan, maar er altijd scherp en strak uit zien. Hieronder zie je een voorbeeld van bekende logo’s. Je ziet dat alle logo’s bestaan uit strakke, scherpe vormen of teksten. Typisch vector.
Infographics
Omdat je in Illustrator veel met vormen werkt, is het een perfect gereedschap om infographics in te ontwerpen. Je voegt gemakkelijk lijnen, cirkels, rechthoeken en andere vrije vormen toe, waardoor je snel een infographic in elkaar zet. Hieronder zie je zo’n infographic. Zoals je ziet, bestaat ie volledig uit strakke lijnen, gevulde vormen en teksten. Hieraan herken je meteen dat het in een programma als Adobe Illustrator ontworpen is.
Als je de infographic die je hierboven ziet helemaal zonder kleur bekijkt, zie je dat hij bestaat uit lijnen en vormen. Dit zijn de vectoren op de achtergrond die je hieronder ziet:
Pictogrammen en iconen
Omdat Illustrator enorm goed is met vormen en lijnen, kun je er ook iconen en pictogrammen mee maken. Op websites als The Noun Project vind je bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid icoontjes die je kunt downloaden en gebruiken in je eigen werk. Al deze iconen bestaan uit vectoren en zijn hoogstwaarschijnlijk allemaal met Adobe Illustrator gemaakt.
Plattegronden en kaarten
Illustrator wordt ook vaak gebruikt voor het maken van plattegronden en landkaarten. Omdat je gemakkelijk lijnen kunt tekenen is dit programma ook ideaal om (water)wegen en andere cartografische elementen te tekenen.
Verpakkingen en promotiemateriaal
Het maken van verpakkingen is weer een heel ander vakgebied. Je kunt met vormen en lijnen heel snel aangeven waar vouwlijnen, flapjes en andere elementen van een verpakking moeten komen. Je tekent dan eigenlijk de bouwtekening van de verpakking. Ook het ontwerp op de verpakking zelf wordt vaak in Illustrator ontworpen.
Ook promotiemateriaal wordt op die manier in Illustrator ontworpen. Denk aan pennen, (bedrukte) t-shirts, vlaggen, bedrukte tapijten en ga zo maar door.
Signing
Bebording langs wegen, wegomleidingen, bewegwijzering op stations en luchthavens, wegaanduidingen op festivals: ze worden allemaal ontworpen in Illustrator. Op deze borden staan vaak pictogrammen en teksten. Daarnaast worden deze teksten en pictogrammen meestal geprint en gesneden op stickers. Ook bij het snijden van zo’n sticker wordt gebruik gemaakt van de vectorlijn.
Mode-ontwerp
Kleding wordt ook vaak ontworpen in Illustrator. Een ontwerper maakt een eerste schets waarop het uiteindelijke ontwerp gebaseerd wordt. Daarnaast is Illustrator een handig programma om patronen in te ontwerpen.
Kunst en illustraties
Naast de bovenstaande meer zakelijke toepassingen, is Illustrator ook geschikt om mooie illustraties of andere kunst in te ontwerpen. Op Behance.net vind je een leuke galerie met allerlei voorbeelden van ontwerpen die in Illustrator gemaakt zijn.
Nog veel meer mogelijkheden
Naast alle mogelijkheden die je hierboven ziet, zijn er natuurlijk nog veel meer toepassingen te bedenken. Denk aan graveren, het maken van ontwerpen voor een lasercutter en cartoons. Wil je meer weten over Adobe Illustrator? Overweeg dan ook eens een tweedaagse, creatieve cursus Illustrator bij DWM Trainingen te volgen. Je leert dan stap voor stap alle facetten van dit mooie programma aan de hand van veel handige oefeningen.
Wanneer gebruik je Adobe InDesign?
Adobe InDesign is een enorm veelzijdig programma. Je kunt het zo bekijken: alles wat je in een boekhandel vindt, zou ontworpen kunnen zijn met InDesign. Van ansichtkaart tot boek, van tijdschrift tot agenda, tot de kranten in het krantenrek. Maar ook de digitale varianten van deze ontwerpen kunnen gemaakt zijn met InDesign. Denk aan een PDF van een flyer die je kunt doorsturen naar een klant, of een ePub van een boek. Dit proces wordt ook wel Desktop Publishing, of DTP genoemd.
In InDesign komt alles samen
In een tijdschrift of op een ansichtkaart vind je zowel vector-beelden (illustraties, infographics, logo’s) als pixel-beelden (foto’s, samengestelde beelden, afbeeldingen zonder achtergrond). Die beelden kun je zelf maken in Illustrator en Photoshop. Vervolgens breng je die beelden allemaal samen in InDesign en maak je er een eindproduct van. Dat eindproduct kun je vervolgens drukklaar aanleveren als PDF aan de drukker, of gereed maken voor digitale distributie.
Meerdere pagina’s
In tegenstelling tot Illustrator en Photoshop kun je in InDesign veel gemakkelijker met meerdere pagina’s en langere teksten werken. Een boekje is daarom veel sneller gemaakt. Ook het toevoegen van paginanummering of andere herhalende elementen is in een handomdraai gedaan.
Altijd een beetje overlap
InDesign is in de basis een vector-programma. Het lijkt daardoor een klein beetje op Adobe Illustrator. Sommige gereedschappen (zoals de basisvormen en Pen-gereedschap) werken zelfs bijna hetzelfde. Daardoor is er altijd een klein beetje overlap tussen deze twee programma’s. Je kunt bijvoorbeeld best een visitekaartje in Illustrator ontwerpen, of een verpakking in InDesign. Maar, als je beide programma’s beheerst, zul je er waarschijnlijk toch voor kiezen om het visitekaartje in InDesign te maken, en de bouwtekening van een verpakking in Illustrator.
Snel opmaken van tekst en automatisering
In InDesign kun je enorm snel teksten opmaken en vormgeven. Je werkt met tekststijlen (vergelijkbaar met Kop 1, Kop 2, Standaard tekst in Word), waardoor je snel titels en andere eigenschappen aan teksten toekent. Ook kun je veel dingen automatiseren (denk aan automatisch nummeren van hoofdstukken of teksten automatisch vormgeven) en bijvoorbeeld gemakkelijk een inhoudsopgave toevoegen.
Voorbeelden van InDesign-ontwerpen
Op Behance.net vind je op deze pagina een mooi overzicht van ontwerpen die met InDesign gemaakt zijn. In de meeste gevallen zie je hier wel een combinatie van Illustrator (illustraties), Photoshop (bewerkte foto’s) en InDesign (het uiteindelijke boek, folder, magazine of flyer).
Heb je naast InDesign per se Photoshop of Illustrator nodig?
Naast InDesign heb je niet per se Photoshop of Illustrator nodig. Als je bijvoorbeeld bij een bedrijf werkt waar alle logo’s, foto’s en andere stijl-elementen aanwezig zijn, dan kun je prima een folder, magazine of ander document opmaken zonder Photoshop of Illustrator. Dat neemt niet weg dat het gebruik van Photoshop of Illustrator in sommige gevallen best handig kan zijn. Maar, je kunt dus prima een Adobe InDesign cursus volgen zonder dat je de andere programma’s kent.
Nog meer weten?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de programma’s in Adobe Creative Cloud enorm veelzijdig en soms intimiderend. Wil je weten wat je in de verschillende trainingen leert? Neem dan eens een kijkje op de trainingspagina’s:
- Photoshop cursus: de hoofdpagina van de tweedaagse Adobe Photoshop-training bij DWM Trainingen.
- Adobe llustrator cursus: hier vind je alles over de tweedaagse Adobe Illustrator-training.
- InDesign cursus: de trainingspagina van de tweedaagse Adobe InDesign-training.