Adobe Illustrator was altijd al hét programma waarmee je het makkelijkst vormen kon tekenen. Denk hierbij aan rechthoeken, cirkels en veelhoeken. Het enige probleem was dat vormen met ronde hoeken en veelhoeken achteraf niet meer bij te werken waren. Had je dus een vorm getekend, dan was ie definitief. En wilde je ‘m aanpassen, dan moest je de vorm weer opnieuw tekenen of heel erg moeilijk doen. Sinds enige tijd hoeft dit gelukkig niet meer, en kun je gebruik maken van ‘live shapes’, of ‘actieve vormen’. Hieronder lees je hoe je dat doet. Onderaan vind je nu ook een video-tutorial met alle opties. 

Een Live Shape of Actieve Vorm maken

Als je al vaker met Adobe Illustrator gewerkt hebt, ken je de reguliere tekengereedschappen wel. Alle gereedschappen, behalve de het stergereedschap, zijn nu ‘actief’ geworden, en kunnen nu na het tekenen nog worden aangepast.

Tekengereedschappen in Adobe Illustrator

De tekengereedschappen in Adobe Illustrator

Rechthoek met ronde hoeken

Zodra je een rechthoek hebt getekend met de Rectangle Tool, zie je gelijk dat er in elke hoek een bolletje verschijnt. Die bolletjes geven aan dat je nog iets met een vorm kunt doen. In dit geval betekent dat, dat je ronde hoeken kunt maken. Het enige dat je hoeft te doen, is slepen aan één van de bolletjes. Daarna zie je direct dat de hoeken worden afgerond, zoals in de afbeelding hieronder:

Een rechthoek ronde hoeken geven in Adobe Illustrator

Een rechthoek ronde hoeken geven in Adobe Illustrator

Andere soorten hoeken

Je kunt eventueel ook de soort hoek veranderen. Zo heb je de keuze uit een ronde hoek die naar binnen afgerond wordt, een afgekapte hoek en een gewone ronde hoek. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is met Alt (of Option op een Mac) op één van de bolletjes te klikken van de afgeronde rechthoek:

Rechthoek andere hoeken geven in Adobe Illustrator

De rechthoek andere hoeken geven

Afwijkende ronde hoeken

Soms wil je misschien maar twee hoeken afronden. Dat kan ook, maar met een kleine omweg. Klik hiervoor eerst op het bolletje van de hoek die je wil afronden, en daarna met Shift ingedrukt op de hoek die je ook af wil ronden. Daarna sleep je één van de twee geselecteerde bolletjes naar binnen. Nu zullen alleen die twee hoeken afgerond worden:

Afwijkende ronde hoeken in Adobe Illustrator

Afwijkende ronde hoeken in Adobe Illustrator

Het Eigenschappen of Properties paneel

Als je iets meer controle wil over de hoeken, dan kun je ook eens in het Properties, of Eigenschappenpaneel kijken. Zodra de rechthoek met ronde hoeken is geselecteerd kun je in dit paneel op de drie kleine bolletjes onderin het Transform-gedeelte klikken:

Daarna zie je de opties van de afgeronde rechthoek (in dit geval met alleen de twee bovenste hoeken afgerond). Die kun je dan handmatig aanpassen:

De eigenschappen van de ronde hoek aanpassen in het Properties of Eigenschappen-paneel

De eigenschappen van de ronde hoek aanpassen in het Properties of Eigenschappen-paneel

Andere actieve vormen

Behalve de rechthoek zijn ook het cirkel- en veelhoekgereedschap actief geworden. Dat betekent dat je een hap uit een cirkel kunt nemen, of heel gemakkelijk meer of minder hoeken kunt toevoegen aan een veelhoek. Hieronder zie je hoe je dat kunt doen.

Actieve cirkel

Als je regelmatig taartdiagrammen (of PacMan’s 😉 ) maakt, dan is deze optie erg handig. Zodra je de cirkel hebt getekend, verschijnt er vanzelf een klein bolletje aan de zijkant. Als je hieraan sleept kun je een ‘hap’ uit de cirkel nemen:

Een hap uit een cirkel nemen. Handig voor bijvoorbeeld taartdiagrammen.

Een hap uit een cirkel nemen. Handig voor bijvoorbeeld taartdiagrammen.

Meer of minder hoeken bij een veelhoek

Als je een driehoek wil maken, of meer hoeken aan een veelhoek wil toevoegen dan kan dat ook. Zodra de veelhoek getekend is, zie je aan één van de zijkanten een heel klein ruitvormig icoontje staan. Als je die omhoog of omlaag sleept dan voegt Illustrator vanzelf meer of minder hoeken toe:

Meer of minder hoeken maken bij een veelhoek in Adobe Illustrator

Meer of minder hoeken maken bij een veelhoek in Adobe Illustrator

Meer opties in het Eigenschappen of Properties paneel

Wil je nog wat meer controle over de hoeken, of vind je het ruitvormige icoontje gewoon te klein? Dan heb je nog wat meer controle over de hoeken in het Properties of Eigenschappen-paneel. Druk hiervoor weer eerst op de drie bolletjes in het Transform of Transformeren-deel, en je krijgt vanzelf een heel handige schuifbalk waarmee je de hoeken ook aan kunt passen:

Video-tutorial

Ik heb nu ook een video-tutorial bij dit blog gemaakt. Je kunt zo nog eens op je gemak terugkijken wat we hierboven behandeld hebben.

Handig

Heel handig dus! Je merkt dat sommige opties best een beetje verstopt zitten. Ben je op zoek naar een completer overzicht van Illustrator, dan kun je ook eens kijken bij de tweedaagse Adobe Illustrator cursus. In een kleine groep leer je dan de meest gebruikte functies van Adobe Illustrator. En, dat is nog eens gezellig ook 😉