Tijdens de Photoshop cursus behandelen we altijd een aantal dingen die ervoor zorgen dat je op de snelste manier met Photoshop kunt werken. Ook als je al langer met Photoshop werkt, zitten er toch nog vaak wat verborgen dingen in het programma. Daarom vind je hieronder een lijstje met de top 10 van meest vergeten, handige functies in Photoshop. Zo kun je nog sneller met het programma werken.

Tip 1: Maak transformeren makkelijker

Transformatie-elementen tonen in Photoshop
Transformatie-elementen tonen in Photoshop

Deze kleine, maar ontzettend handige functie zorgt ervoor dat je veel makkelijker met Photoshop werkt. Zéker als je net met het programma start. Zet je transformatie-elementen (of Transform Controls) aan als je met je Move Tool (Verplaats-gereedschap) werkt.

Selecteer hiervoor eerst je bovenste gereedschap (de Move Tool) en zet het vinkje Show Transform Controls aan (Transformatie-gereedschappen tonen). Hierdoor verschijnt vanzelf een ‘omsluitend kader’ rondom de lagen die je aangeklikt hebt, waardoor je ze makkelijker groter en kleiner kunt maken, of kunt roteren.

Transformatie-gereedschappen (Transform Controls) staan aan
Transformatie-gereedschappen (Transform Controls) staan aan

Let wel even op. Als je in Windows op een iets kleiner scherm werkt dan ziet het ‘vinkje’ er iets anders uit. Het verandert dan in het icoon dat je hieronder ziet.

Transformatie gereedschappen Windows
Transformatie-gereedschappen in Windows

Hele generaties Photoshop-gebruikers vertellen je op YouTube en in tutorials dat je Ctrl-T (of Cmd-T) moet gebruiken om objecten te transformeren, maar dat hoeft dus helemaal niet 😉

Tip 2: Stel je werkruimte goed in

Beginnende Photoshop-gebruikers lopen altijd vast op de interface. Waar zijn de panelen gebleven… waar kan ik ze weer terugvinden?

Als je je panelen kwijt bent, kun je ze sowieso terugvinden in het Venster (of Window)-menu. Alles wat er in Photoshop aan panelen te vinden is kun je hier terugvinden en opnieuw openen:

Panelen vind je terug in het Window-menu
Panelen vind je terug in het Window (of Venster)-menu

Als je er nu echt een puinhoop van hebt gemaakt, kun je ook je hele werkruimte weer opnieuw instellen. Ik ben altijd wel fan van de Essentiële Elementen (of Essentials) werkruimte. De panelen die je het meest gebruikt zitten daar namelijk in. Om de werkruimte opnieuw in te stellen, ga je naar Window > Workspace > Reset Essentials (of Venster > Werkruimte > Essentiële Elementen Opnieuw Instellen).

Je werkruimte opnieuw instellen
Je werkruimte opnieuw instellen

Zo begin je weer met een schone lei. Overigens, als je nog meer over Photoshop werkruimten en panelen wilt weten, dan kun je ook op deze Adobe Help-site kijken.

Tip 3: Voorkeuren resetten

Ben je een echte Photoshop-experimenteerder? Dan heb je waarschijnlijk al een heleboel knoppen en instellingen verzet voordat je je serieus in Photoshop ging verdiepen (en bijvoorbeeld een Photoshop cursus ging volgen ;)). Veel van die instellingen blijven dan staan als je Photoshop opnieuw opstart. Soms kan het dan wel eens handig zijn om alle voorkeuren opnieuw in te stellen. Het is dan net of je Photoshop weer opnieuw geïnstalleerd hebt. Let wel op: als je dit doet, zijn ook de instellingen uit de vorige stappen weer verdwenen.

Om de voorkeuren te resetten sluit je eerst Photoshop af. Daarna open je het programma opnieuw. Direct nadat je op de Photoshop-knop hebt gedrukt houd je Ctrl-Alt-Shift (of Cmd-Alt-Shift op MacOS) ingedrukt.

Je krijgt dan deze melding:

Photoshop voorkeuren opnieuw instellen
Photoshop voorkeuren opnieuw instellen of resetten

Als je op Yes, of Ja drukt dan zijn de voorkeuren opnieuw ingesteld.

Tip 4: Vergroot en verklein je penseel op een veel snellere manier

Meestal krijg je als tip dat je de blokhaken ( [ of ] ) kunt gebruiken om je penseel te vergroten of verkleinen. Handig, maar ook weer heel beperkt. Ik gebruik het liefst een methode waarbij je op deze manier je penseel vergroot, en harder of zachter maakt:

Verander de penseelgrootte op een makkelijkere manier in Photoshop
Verander de penseelgrootte op een makkelijkere manier in Photoshop

Wat moet je daarvoor doen? Op Mac en op Windows gaat dat nét wat anders:

MacOS
Selecteer eerst een gereedschap dat op penselen is gebaseerd (penseel, snelselectie, kloonstempel, etc.). Op MacOS houd je Ctrl-Alt vast (dus geen Cmd!). Daarna sleep je met je linker muisknop ingedrukt naar links en naar rechts om je penseel te vergroten en verkleinen. Naar boven en naar beneden maakt je penseel zachter en harder.

Windows
Selecteer eerst een gereedschap dat op penselen is gebaseerd (penseel, snelselectie, kloonstempel, etc.). Op Windows houd je Alt vast. Daarna sleep je met je RECHTER muisknop ingedrukt naar links en naar rechts om je penseel te vergroten en verkleinen. Naar boven en naar beneden maakt je penseel zachter en harder. Het verwarrende is dus dat je met je rechtermuisknop sleept, en niet met je linker muisknop.

Video
Ik heb over dit onderwerp ook nog een video gemaakt:

Video over het groter en kleiner maken van penselen

Tip 5: De taal van Photoshop instellen

Taal veranderen Creative Cloud apps zoals Photoshop, InDesign en Illustrator

Zelf heb ik toch een lichte voorkeur voor de Engelstalige versie van Photoshop. Ik heb daar een paar redenen voor:

  • Online is véél meer te vinden over de Engelstalige versie
  • Een aantal programma’s uit de Creative Cloud (zoals Premiere Pro) is niet vertaald naar het Nederlands. Als je deze programma’s ook gebruikt is het handiger om alles in het Engels te zetten.
  • De Nederlandstalige vertaling is goed, maar veel fotografie-termen zul je misschien ook in het Nederlands niet kennen. In dat geval maakt het dus niet zoveel uit of je Engels of Nederlands zou kiezen

Nog niet zolang geleden heb ik een kort artikel geschreven over hoe je de taal van je Creative Cloud apps verandert in het Engels (of juist in het Nederlands, als je dat liever hebt):

Hoe verander je de taal van je Creative Cloud apps

Het is wel een beetje bewerkelijk. Je moet namelijk eerst even de apps verwijderen. Daarna verander je de taalinstellingen in je Creative Cloud app, en daarna installeer je Photoshop weer opnieuw.

Tip 6: Gebruik het handje om te navigeren

Het handje is superhandig. Ik zie nog teveel mensen met de scrollbalken prutsen om door een Photoshop-document te scrollen.

Zodra je de Spatiebalk indrukt in Photoshop, verandert je muis vanzelf in een handje. Als je dan je linkermuisknop indrukt en sleept dan verplaats je je foto. Hier moet je wel een beetje voor ingezoomd zijn. Als je geen scrollbalken ziet, kun je ook niet schuiven met je handje.

Schuiven met het handje in Photoshop door Spatiebalk in te drukken
Schuiven met het handje in Photoshop door Spatiebalk in te drukken

Het handje activeren met spatie heeft veel voordelen:

  • Spatiebalk indrukken werkt altijd. Dus ook als je met andere gereedschappen bezig bent
  • Je kunt horizontaal én verticaal scrollen
  • Als je aan het tekenen, retoucheren of maskeren bent kun je ver inzoomen en elke keer je pagina verschuiven als dat nodig is
  • Kom je met je lasso aan de rand van de pagina dan kun je gewoon spatie indrukken. Je schuift je pagina een stukje opzij, en je kunt weer verder werken
  • Het gebruik van sneltoetsen zoals de spatiebalk zorgt ervoor dat je véél sneller met Photoshop werkt.

Tip 7: Veel sneller in- en uitzoomen

Deze tip is verwant aan de vorige stap. Als je namelijk Spatiebalk en Ctrl (of Spatiebalk-Cmd op MacOS) tegelijkertijd indrukt, dan verandert je muis in het vergrootglas. Druk nu je muis in en sleep direct naar links en rechts om in of uit te zoomen op de plaats waar je op dat moment met je muis staat.

Let er wel op dat je de muisknop niet te lang vasthoudt voordat je naar links en rechts sleept. Dan blijft ‘ie namelijk inzoomen. En, sleep ook niet naar boven en naar beneden. Dan gebeurt er niets.

Tip 8: Maak gebruik van Adobe Fonts of andere lettertypen

Adobe Fonts zit bij je Creative Cloud-abonnement inbegrepen. Als je op zoek bent naar een bepaald lettertype dan heb je daar in ieder geval erg veel keus. Zodra je een lettertype gevonden hebt klik je op de Synchroniseer-knop. Daarna wordt lettertype direct gesynchroniseerd met jouw computer en kun je ‘m in al je applicaties gebruiken.

Wil je hier wat meer over weten? Neem dan even een kijkje bij dit artikel:

Lettertypen installeren in Photoshop [Stappenplan]

Tip 9: Kies een kleur uit je document

Klik de voorgrondkleur of een andere kleur aan. Als je dan met je pipet buiten de Color Picker gaat staan, dan kun je een kleur uit je foto kiezen.
Klik de voorgrondkleur of een andere kleur aan. Als je dan met je pipet buiten de Color Picker gaat staan, dan kun je een kleur uit je foto kiezen.

De Photoshop Color Picker (of kleurenkiezer) verschijnt altijd als je een kleur wilt kiezen. Het is dan vaak lastig om de juiste kleur te kiezen. Maar, als je nu met je muis buiten de Color Picker gaat staan, dan verschijnt de pipet vanzelf. Klik je dan op een foto of ander object, dan wordt de kleur vanzelf overgenomen. Lekker snel dus!

Tip 10: Verander de helderheid van de Photoshop interface

De Photoshop interface is op dit moment standaard donker ingesteld. Ik vind dat in principe prima. Maar, als je als docent lesgeeft op een beamer kan het juist wel eens handig zijn om de interface lichter in te stellen. Ook als je het donkere contrast niet zo fijn vindt kan een lichte interface prettiger zijn aan je ogen.

Ook in dit geval staan de voorkeuren op Mac en Windows net op een andere plaats:

Voorkeuren MacOS
Ga in Photoshop naar Photoshop CC > Preferences > Interface (of Photoshop CC > Voorkeuren > Interface)

Voorkeuren Windows
Ga in Photoshop naar Edit > Preferences > Interface (of Bewerken > Voorkeuren > Interface)

Daarna zien de instellingen er voor beide besturingssystemen hetzelfde uit:

Photoshop interface instellingen
Photoshop interface instellingen

Bij Color Theme (of Kleurthema) kun je je Photoshop interface dan vervolgens licht of donker instellen.

Meer tips

Dit waren volgens mij de meest gemiste, maar onmisbare Photoshop-tips. Mis je nu nog een tip? Laat dat dan even weten in de commentaren hieronder. En, merk je dat je toch nog wat Photoshop-kennis mist? Of wil je nog sneller leren werken met Photoshop? Neem dan eens een kijkje bij de Photoshop cursus. In twee dagen leer je daar de meest gebruikte Photoshop-functies.