Hoe selecteer je haren en andere dunne elementen, zoals gras, in Adobe Photoshop? Het Photoshop-team maakt dit proces elk jaar weer een beetje makkelijker. Maar, toch blijven veel mensen het erg lastig vinden. Dat komt vooral doordat niet iedereen de juiste selectiegereedschappen weet te vinden. Hoe dan ook: inmiddels kun je op meerdere manieren haar selecteren. Hieronder lees en zie je hoe je dit doet.

Haren selecteren, de basis

Laten we eerst even beginnen met een video die ik over dit onderwerp heb gemaakt. Welke manier van haren selecteren je ook gebruikt: de manier die ik hier beschrijf, blijft altijd de basis.

Hoe selecteer je haar en andere dunne elementen in Adobe Photoshop?

Hieronder vind je een samenvatting van de bovenstaande video.

Benodigde tijd: 5 minuten.

De afgelopen jaren zijn er een paar nieuwe manieren bij gekomen waarmee je haren kunt selecteren. In de volgende stappen zie je de basis.

 1. Maak een basisselectie van je foto

  Kies je favoriete selectiegereedschap en maak een selectie van het onderwerp op je foto. Een basisselectie van personen maak ik tegenwoordig graag met het Object Selectie-gereedschap (Object Selection). Activeer dat gereedschap in de gereedschappenbalk.Activeer het Object Selectie-gereedschap in de gereedschappenbalk

 2. Sleep een rechthoekig kader rondom het object

  Met het Object Selectie-gereedschap trek je nu een rechthoek rondom het hoofdonderwerp. Sleep een rechthoekig kader met het Object Selectie-gereedschap rondom het onderwerp

 3. Photoshop selecteert nu het object, ga daarna naar Selecteren en Maskeren.

  Als je je muis losgelaten hebt, wordt het onderwerp binnen de selectie geselecteerd. De selectie is nog niet perfect. Klik daarom bovenin de werkbalk op de knop Selecteren en Maskeren (Select and Mask).Photoshop selecteert via kunstmatige intelligentie het hoofdonderwerp

 4. Verander de weergavemodus in Bedekken (Overlay)

  We kunnen op dit moment niet goed zien wat we doen. Dat komt door de lichte achtergrond. Zet daarom aan de rechterkant van het scherm de weergave op Bedekken (Overlay). Het niet-geselecteerde deel wordt rood, en alles wat wel geselecteerd is blijft normaal.Verander de weergavemodus in Bedekken (Overlay)

 5. Activeer het gereedschap Rand Verfijnen gereedschap (Refine Edge)

  In de gereedschappenbalk activeer je nu het gereedschap Randen Verfijnen.

 6. Verander de grootte van het penseel

  Kijk of het penseel niet te klein is. Verander, indien nodig, de penseelgrootte bovenin het scherm.Verander de penseelgrootte boven in het scherm

 7. Teken nu over het haar heen. De achtergrond wordt verwijderd

  Met het penseel teken je nu over de gebieden van het haar waar je nog een witte achtergrond ziet. Photoshop zal vanzelf de achtergrond verwijderen. Teken over het haar. Photoshop zal de achtergrond verwijderen.

 8. Als je klaar bent klik je op OK. De selectie is gemaakt.

  Klik op OK rechts onderin het scherm. Je ziet dat de selectie nu geoptimaliseerd is. Je kunt nu eventueel een masker maken om je afbeelding vrijstaand te maken, zoals in de video. Je kunt ook een nieuwe laag maken door de sneltoets Ctrl-J (Cmd-J op macOS) te gebruiken.

Optie 2: Gebruik maken van Haar Verfijnen (Refine Hair)

Een nieuwe optie waarmee je snel haar kunt selecteren is Haar Verfijnen (Refine Hair). Daarvoor moet je eerst even de vorige stappen volgen, tot en met stap 3. Als je bij stap 3 op Selecteren en Maskeren hebt geklikt, kun je in plaats van schilderen met het gereedschap Rand Verfijnen ook direct op de knop Haar verfijnen (Refine Hair) klikken. Photoshop probeert dan op intelligente wijze het haar binnen de selectie te selecteren.

De knop haar verfijnen (Refine Hair)
De knop haar verfijnen (Refine Hair)

Superhandig. Mocht de selectie nog niet helemaal perfect zijn, dan kun je daarna alsnog met stap 5 uit de vorige oefening verdergaan. Je tekent dan weer met het Rand Verfijnen-gereedschap over het haar dat nog niet mooi is geselecteerd.

Optie 3: Gebruik maken van Onderwerp Selecteren (Select Subject)

De functie Onderwerp Selecteren (Select Subject) zit alweer een tijdje in Photoshop. Open daarvoor eerst de foto waarin je een persoon vrijstaand wilt maken. Ga daarna naar Bewerken > Onderwerp selecteren (Edit > Select Subject). Photoshop gaat nu op zoek naar het hoofdonderwerp in de foto. Wat nieuw is, is dat Photoshop nu ook direct probeert het haar te selecteren.

Maak gebruik van de functie Onderwerp Selecteren (Select Subject)
Maak gebruik van de functie Onderwerp Selecteren (Select Subject)

Als je hierna naar Bewerken > Selecteren en Maskeren (Edit > Select and Mask) gaat, kun je controleren of het haar echt mooi geselecteerd is. Zo niet, dan kun je weer bijwerken met het Rand Verfijnen-gereedschap.

Controleer je selectie bij Selecteren en Maskeren
Controleer je selectie bij Selecteren en Maskeren

Zoals je ziet, werkt dit super. De selectie zal nog een klein beetje moeten worden bijgewerkt, maar is al bijna perfect.

Let er wel op dat de functie Onderwerp Selecteren alleen werkt als er één duidelijk hoofdonderwerp in de foto aanwezig is.

Meer van dit soort tips?

Wil je meer van dit soort handige Photoshop-tips? Overweeg dan eens een Photoshop cursus te volgen bij DWM Trainingen. In twee dagen leer je alle ins en outs van Photoshop, zodat je alle vrijheid hebt om alles te maken in dit mooie programma. Je docent, Rob de Winter is Adobe Certified Instructor en schrijver van het boek Photoshop Masters dat onlangs is verschenen bij Van Duuren Media. Dit jaar verscheen ook zijn boek Photoshop op de iPad.