Soms wil je net even wat andere lettertypen gebruiken in je afbeeldingen dan je standaard op je PC of Mac hebt geïnstalleerd. Een mooi handgeschreven font misschien. Dat is geen enkel probleem als je weet hoe je het installeren van lettertypen in Photoshop of in andere programma’s aanpakt. In deze blog geven we je dan ook een handig stappenplan voor zowel PC als Mac. Zó voorzie jij jouw graphics van de mooiste tekst-elementen.

Voordat je urenlang gaat zoeken naar fonts…

Wil je een ander lettertype gebruiken, kijk dan eerst even in uit Adobe Fonts of je een geschikt lettertype ziet. Dat scheelt je namelijk behoorlijk wat tijd (en misschien ook wel geld).

Bij je Adobe Creative Cloud-lidmaatschap heb je namelijk tevens toegang tot alle lettertypen in Adobe Fonts. Dit heette voorheen Adobe Typekit. In de bibliotheek van Adobe Fonts vind je duizenden fonts die je kunt gebruiken, maar daarover later meer…

Stap 1: Download het gewenste lettertype

Er zijn talloze plaatsen waar je fonts kunt downloaden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld Befonts, Dafont, MyFonts of FontShop. Veel van deze lettertypes mag je gratis downloaden, maar let wel altijd even op of je ze ook voor commerciële doeleinden mag gebruiken!

In principe is ieder lettertype dat je op jouw PC of Mac installeert beschikbaar in Photoshop, dus nu is het een kwestie het lettertype downloaden en installeren.

Stap 2: Lettertype installeren

Hoewel het installeren van een nieuw lettertype in beide gevallen niet ingewikkeld is, zijn er wel wat kleine verschillen tussen een Mac en een PC.
We leggen beide manieren uit:

Zo installeer je een lettertype op je Mac

Pak het lettertype uit. In het programma Lettertypecatalogus (Fontbook) op je Mac klik je op de knop met het plusteken in de knoppenbalk van Lettertypecatalogus. Daar zoek je het gewenste lettertype op en klikt vervolgens op ‘Open’. Je kunt ook dubbelklikken op het gedownloade font. Dan opent Lettertypecatalogus vanzelf.

Zo installeer je een font op je PC

Zoek het lettertypebestand dat je hebt gedownload. Waarschijnlijk is het bestand opgenomen in een ZIP-bestand. Dit ZIP-bestand staat meestal in de map Downloads. Dubbelklik op het lettertypebestand om het te openen in Windows Lettertypevoorbeeld en klik vervolgens rechtsonder op ‘installeer’. Sluit het venster Lettertypevoorbeeld.

Stap 3: Lettertype gebruiken in Adobe Photoshop

Wanneer je nu naar Photoshop gaat, kun je het nieuwe lettertype direct gebruiken. Zie je het font dat je net installeerde toch nog niet in de lijst staan? Sluit dan Photoshop af en start het programma opnieuw op. Het lettertype is nu zeker zichtbaar in de lettertypenlijst van Photoshop.

Lettertypen in andere Adobe-applicaties

Wil je je nieuwe lettertype ook in andere Adobe-programma’s gebruiken? Het lettertype dat je zojuist installeerde is nu beschikbaar in alle Adobe-applicaties op jouw Mac of PC, dus ook in InDesign of InCopy en AfterEffects. Daarnaast kun je het lettertype ook in al je andere programma’s gebruiken.

Fonts van Adobe Fonts gebruiken

Actieve lettertypen van Adobe Fonts kunnen worden gebruikt in alle Creative Cloud-apps, zoals Photoshop of InDesign, maar ook in alle andere programma’s die op je computer staan. Daarvoor is het wel belangrijk dat je ze activeert. Dat doe je als volgt:

  • Ga in de Creative Cloud desktop-app naar Fonts en klik op Lettertypen zoeken. Je logt nu via je browser in bij fonts.adobe.com. Je kunt natuurlijk ook direct naar die site gaan en inloggen met je Adobe ID.
  • Zoek het gewenste lettertype in de verzameling lettertypen.
  • Zodra je het gewenste lettertype hebt gevonden, klik je op Lettertypen activeren om de hele lettertypefamilie te activeren. Je kunt ook klikken op de lettertypenaam en individuele lettertypediktes of -stijlen activeren via de pagina met de lettertypefamilie. De geactiveerde lettertypen worden weergegeven in het tabblad Fonts in de Creative Cloud desktop-app.
Activeer je lettertype op Adobe Fonts

Ga naar fonts.adobe.com en activeer daar je lettertype

Meer tips over het gebruik van Adobe software?

Wil je meer tips over hoe je slim gebruik kunt maken van de functies binnen de verschillende Adobe-pakketten? Kom dan snel terug naar ons blog, want daar delen wij regelmatig nieuwe tips. Leer je liever in één keer de fijne kneepjes van het vak? Schrijf je dan in voor één van onze Adobe trainingen!